Akkerbouwadviseur Luc Remijn van Delphy praat de telers komende dinsdag op de Rusthoeve in Colijnsplaat bij over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van spuittechniek en milieuregels. Het draait vooral om de spuit- en doppenkeuze. “Er mag niets, of toch zo weinig mogelijk middel in het oppervlaktewater komen”, aldus Remijn.
Bij het bepalen welke doppen wel en niet zijn toegestaan, wordt er volgens de Delphy-adviseur telkens een compromis gezocht tussen de wensen van de sector en de waterkwaliteitsbeheerder: “Telers willen juist een goede bedekkingsgraad. Dat gaat niet altijd samen.”
Spuitbeelden vergelijken
Technieken en regels veranderen voortdurend en daarom geeft Remijn regelmatig voorlichting. Tijdens de komende bijeenkomst, maakt hij de dekkingsgraad van verschillende middelen in ‘makkelijke’ gewassen als aardappelen en bieten en ‘moeilijke’ gewassen als uien zichtbaar. “Hoe groter het blad, hoe makkelijker natuurlijk. Zie het blad als een hand die vangt.”
Aan de spuitvloeistof is een marker toegevoegd. Deze is met een speciale camera zichtbaar te maken op het blad (zie foto onder alinea). Zo kan Remijn aan de hand van de foto’s – voortkomend uit de diverse spuitbeelden – de verschillende spuiten en doppen goed met elkaar vergelijken. “We kunnen zo ook laten zien hoe groot de druppels zijn en wat het effect is van bijvoorbeeld een hechter of uitvloeier.”
Vervolg artikel onder foto
Duurdere spuit
Doordat de regels steeds scherper worden, kiezen akkerbouwers volgens Remijn vaker voor een duurdere veldspuit, die meer opties heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spuit met luchtondersteuning. “Of bijvoorbeeld een Wingssprayer”, voegt Remijn toe. “Op die manier hopen ze de komende tien jaar klaar te zijn.” Het gebruik van middelen wordt namelijk aan een groeiende hoeveelheid voorwaarden gebonden, als luchtondersteuning of maximale driftbeperking. “Spuitfabrikanten komen gelukkig met steeds betere oplossingen, ook voor het reinigen van die machines.”
Er is steeds minder water nodig om een spuit aan de binnenkant schoon te maken, maar er komt hoe dan ook een restvloeistof uit. De spuit mag nog wel op het perceel worden gespoeld, maar daaraan zijn wel regels verbonden. Bijvoorbeeld: spoelen op minstens vijf meter van een sloot. Voor het schoonspuiten van de spuit zelf heeft Remijn verschillende opties. “Welke optie je kiest als akkerbouwer, hangt van je budget af.” Ook die keuzes worden besproken tijdens de voorlichtingsavond.
Wasplaats en phytobac
Akkerbouwers die hun spuit op het erf willen reinigen, kunnen voor een kleine drieduizend euro een wasplaats (laten) aanleggen. Delphy heeft samen met enkele telers hiervoor een model ontwikkeld. “Op de wasplaats wordt het water via een doorlatende vloer en een zandlaag verzameld in een geul gevuld met compost. Daarin worden de resten van de spuitvloeistof afgebroken.”
In Zeeland is deze methode toegestaan, mits de wasplaats maar twee keer per jaar wordt gebruikt. Inmiddels is ook overleg met Noord-Brabant en Zuid-Holland. Remijn: “Eenvoudig, maar het werkt.”
Een veel uitgebreidere optie is de phytobac. In plaats van in een geul met compost, gaat het water van de vul- en wasplaats naar een waterdicht bassin. Een dak voorkomt dat er ook regenwater in komt. Het is verstandig het bassin zo ver mogelijk van een sloot aan te leggen, al zorgt een bufferbak om het bassin er voor dat bij een overstroming niets in het milieu komt. In het bassin zit biomassa, waarin spuitmiddelen worden afgebroken. Die massa bestaat uit eigen grond en organisch materiaal, dat telkens wordt aangevuld en gemixt.
Volgens Remijn is een combinatie van de phytobac met het reinigen op een vloeistofdichte vloer de complete oplossing, maar het is tevens de duurste. De wasplaats scoort iets minder goed door zijn eenvoud, maar voldoet en is goed te gebruiken voor akkerbouwers met een kleiner budget. “Wie geen twintig tot dertigduizend euro uit wil geven, heeft zo een betaalbaar alternatief. Er zijn ook nog wel tussenoplossingen mogelijk en daar wil ik graag met de telers over praten. Het is een voortdurende afweging tussen wat kan en wat moet. Het gaat om bewustwording en acceptatie. De sector is er in ieder geval volop mee bezig.”
Schoon Water
Delphy werkt mee aan het project Schoon Water in Zeeland. Het project is gericht op het schoon houden van grond- en oppervlaktewater. Er wordt samengewerkt door provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven, gemeenten en agrariërs. Doel is de emissie van onkruidbestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen naar het water terug te dringen.
Meer informatie over deze ‘Spuittechniek & Schoon Water’-bijeenkomst vindt u op de website van Delphy.