De oogst 2016 is afgelopen dagen echt van start gegaan. Met het dorsen van de wintergerst, draaien de combines op diverse plaatsen al op volle toeren. Akkerbouwer Joris Baecke is één van de telers die al begonnen is met de oogst van 2016 door wintergerst en roodzwenkgras te dorsen: “Het is vroeg, maar het vochtgehalte zit tussen de 13 en 14 dus het was tijd.”
Opslaan in depot
Baecke heeft een akkerbouwbedrijf in het Zeeuws-Vlaamse Nieuw-Namen. Hij weet vanwege het lage vochtgehalte zeker dat ze de wintergerst zonder droogkosten kunnen afzetten: “Wij slaan de gerst niet zelf op, maar brengen het naar een CZAV-depot in Clinge. Dan is het vochtgehalte altijd wel van belang. Getuige het percentage van 13/14 op de wintergerst en 11/12 procent bij het roodzwenkgras was de tijd rijp om het gewas binnen te halen.”
Hoewel het dus flink vroeg is om te dorsen, kan Baecke zich nog wel enkele jaren herinneren dat de combine begin juli ook al uit de schuur gereden kon worden: “In 2011 waren de omstandigheden ook dusdanig dat we vroeg het land op konden. Vorig jaar waren we later dan nu, dat wel. Maar op dit moment zijn meerdere akkerbouwers vol in de weer om de wintergerst van de akkers te halen.”
Bij het depot in Clinge was het dan ook een komen en gaan: “We zijn zeker niet de enige inderdaad”, lacht Baecke.
Tien verschillende gewassen
Vanwege de spreiding kiest Baecke voor veel verschillende gewassen. In totaal teelt hij tien gewassoorten: “We hebben wintergerst in ons bouwplan opgenomen omdat in voorgaande jaren bleek dat dit gewas qua kilogram opbrengst meekan met de wintertarwe. Het is qua planning ook gunstig: eerder zaaien, eerder oogsten. In combinatie met wintertarwe is dat perfect voor ons, hoewel tarwe een bekender en stabieler gewas is kiezen wij voor spreiding. Dat is ook de reden dat we bijvoorbeeld ook vlas hebben opgenomen in ons bouwplan.”
Claas-combine van negen meter
Baecke laat het wintergerst dorsen met een combine van loonbedrijf Van Wesemael. Die rijden met de op één na grootste Claas-combine met een maaibreedte van 9 meter. De Lexion 770 rijdt op rupsen om de bodem zoveel mogelijk te ontzien en heeft veel capaciteit en is uitgerust met een speciale dorstechniek. De Claas Lexion bevat een dorssysteem met acceleratietrommel (APS). In amper vier tot vijf uur tijd was het perceel leeg. “De machine verwerkt circa anderhalve hectare per uur, dus het tempo zat er goed in”, aldus een tevreden Baecke.