Volgens Skal past het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel niet bij de uitgangspunten van de biologische sector. Het gebruik kan zelfs leiden tot imagoschade bij de consument. Het zou goed zijn als de biologische sector zelf verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koperoxichloride.
De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper in de biologische productie toe tot 6 kg per ha per jaar. Zie bijlage II van Verordening (EG) Nr. 889/2008.
In Nederland is koperoxichloride sinds 2000 verboden als bestrijdingsmiddel, maar mag wel als bladmeststof worden toegepast.
Handhaving
Onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch niet aantoonbaar te maken. Dit maakt het lastig voor toezichthouders NVWA en Skal om in te grijpen. Wanneer Skal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoedt, kan zij dit doorgeven aan de NVWA die toezicht houdt op naleving van de regels voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (o.a. de Wet gewasbeschermingsmiddelen WgB).
Bron: Skal biocontrole