De pootgoedtelers zijn ook volop bezig de aardappelen binnen te halen. De algehele tendens is dat de oogstomstandigheden gunstig zijn, maar dat de opbrengsten iets lager uitvallen dan vorig jaar. Volgens akkerbouwer Alessandro de Lange uit Dronten is het voor conclusies nog iets te vroeg: “Op dit moment voorspellingen doen is lastig. Pas als je aan het sorteren bent, kun je echt zeggen hoe de opbrengsten zijn.”
Teeltseizoen kende veel luisdruk
De Lange verwacht dat de prijzen niet veel anders zullen zijn dan vorig jaar. “Het teeltseizoen kenmerkte zich door een hoge luisdruk, die direct al in het begin van het groeiseizoen opdook. We zijn het hele jaar door op schema blijven spuiten, onder de meest gunstige omstandigheden waardoor de luisdruk uiteindelijk weinig consequenties heeft gehad op de aantallen die nu geoogst worden. De prijzen zullen dan ook weinig afwijken van het prijsniveau in 2015.”
Rassenkeuze
De Flevolandse akkerbouwer teelt veel verschillende rassen. Hij zag dit jaar geen enkel ras erbovenuit stijgen of door de mand vallen: “Ik teel vooral nieuwe hoogwaardige rassen voor de handelshuizen. Ik moet daarom kiezen uit de rassen die zij beschikbaar stellen. Het is dus afwachten welke rassen ik volgend jaar kan telen. Alle rassen die ik dit jaar in mijn bouwplan heb gehad, hebben allemaal unieke eigenschappen, dus vergelijken is sowieso zinloos. Bovendien teel ik op twee totaal verschillende locaties. Ik heb huurgrond in Lelystad en op het oude land, tussen Oldebroek en Wezep. Hierdoor is het nog lastiger om te vergelijken.”
De Lange merkt qua opbrengst weinig verschil tussen het oude en nieuwe land. “Ik ben over allebei goed te spreken. Over de hele linie is de opbrengst wat minder dan andere jaren. Maar ik zou het zeker geen slechte oogst willen noemen. Het is een gemiddeld jaar, denk ik.”
“Ik reken op een opbrengst tussen de 35 en 40 ton”
De Lange vervolgt: “Ik teel hoogwaardig materiaal (S), wat als uitgangsmateriaal dient voor andere boeren. Die teel ik op zware klei: dan krijg je een keiharde aardappel van hoge kwaliteit, maar een wat lagere opbrengst. Op het oude land zet ik bewust geen stam omdat je daar iets meer risico hebt op wat mindere kwaliteit en meer beschadigingen. Ik reken op een opbrengst tussen de 35 en 40 ton vanaf de percelen op het oude land.”
Extra grond bijhuren
Het is pas een aantal jaar geleden dat De Lange besloot zich volledig te storten op de pootgoedteelt. Vanaf zijn locatie aan de Van Hamlaan in Dronten teelt hij dus op twee locaties buiten zijn woonplaats. De kans is groot dat het aantal teeltlocaties volgend jaar naar drie stijgt: “Er komt waarschijnlijk nog een perceel op het oude land bij en ik ben van plan om daar volgend seizoen uien op te gaan telen.”
Maar dan moet hij er wel uitkomen met de eigenaar van de gronden die hij wil gaan huren: “Dat is in deze tijd heel erg lastig. Zeker als je een kleine speler bent, zoals ik. Dat is voor mij ook de reden dat ik ook op het oude land teel. De historie van dit nieuwe perceel ken ik goed, dus ik heb er vertrouwen in dat daar goede resultaten op de behalen valt.”