De opbrengsten van de aardappeloogst 2016 halen in de meeste gevallen de beoogde vijftig ton niet. Door de hevige regenval gedurende het groeiseizoen is voor akkerbouwer Johnny van Vugt op veel van zijn percelen 35 ton de max: “We hadden vooraf op 55 ton gerekend, maar dat is dit jaar gewoon niet haalbaar. We komen gemiddeld iets boven de 35 ton per hectare.”
Gortdroog
Hoewel de aantallen die achterblijven bij de verwachtingen voor dit seizoen, zijn de opbrengsten nog altijd beter dan waar gedurende het groeiseizoen voor gevreesd werd: “Een tijdje geleden zag het er nog slechter uit, maar het wordt geen topjaar. De aardappeloogst 2016 zal voor ons in de boeken gaan als een stoffig jaar, hoewel de stof eigenlijk nog het minste probleem is. Het zijn vooral de opbrengsten die enorm tegenvallen.”
Direct verwerken
De belangrijkste consequentie van het gortdroge weer tijdens deze oogstperiode is dat de aardappelen die in bewaring gaan niet gerooid kunnen worden. Van Vugt heeft daarom in overleg met zijn leverancier gekozen voor het direct verwerken van de oogst. “Op alle plekken waar de omstandigheden droog zijn en er geen water voor handen is, kiezen akkerbouwers ervoor om de oogst meteen te verwerken of te wachten op regen. Zodoende hebben we iets meer speling qua beschadigingen. De aardappelen die in bewaring gaan kunnen onder deze droge omstandigheden simpelweg niet geoogst geworden. De percelen die we nu hebben geoogst, zijn kunstmatig beregend en dan is het geen probleem.”
“Alles valt tegen”
Deze week heeft Van Vugt vooral het ras Ramos geoogst en ook die hebben het niet goed gedaan. “Nee, nee te weinig ton. Eigenlijk valt alles tegen. Niet alleen de aardappelen, maar ook de maïs en de bieten vallen qua opbrengst tegen.” Van Vugt heeft er bewust voor gekozen om gedurende het seizoen niet heel veel te beregenen, ook al was er sprake van weinig groeizaam weer: “Wij hebben ook weleens gehad dat we door het beregenen allerlei problemen kregen met de bewaarkwaliteit.”
Laatste loodjes
Voor de akkerbouwer uit het Brabantse Maren-Kessel (gemeente Oss) zit de oogst 2016 er bijna op. Dit betekent dat er meer tijd komt voor de andere werkzaamheden op het akkerbouwbedrijf: mestverwerking en de voorbereidingen voor 2017: “Er is nog één perceel van vier hectare die we moeten rooien. Maar de aardappelen op die akker zijn geteeld voor in de bewaring. Omdat we daar niet kunnen beregenen moeten we wachten met rooien van dit laatste perceel totdat het gaat regenen.”
#akker #agrifoto #oogst2016 #aardappel jaar was stoffig de boeken in gaat tijdens de oogst. pic.twitter.com/oUIMklNAFG
— johnny van vugt (@johnnyvugt) 27 september 2016