Akkerbouwbedrijf Goud uit het Zeeuwse Biervliet is gespecialiseerd in de teelt van eerstejaars plantuien; van zaaien tot oogsten. De uitjes worden geteeld als uitgangsmateriaal voor de teelt van grote consumptie-uien. Als de uitjes de gewenste maat hebben worden ze machinaal gerooid en in zwaden op het land gelegd om te drogen. Dit is inmiddels gebeurd. Marcel Goud: “Bij ons is de oogst goed verlopen. We hadden een prachtige zomer. Ik zou er direct voor tekenen om elk jaar zo’n uienoogst te hebben.”
Gemiddelde opbrengsten
De oogstomstandigheden zijn dan wel perfect. De factor weer heeft er gedurende het groeiseizoen wel voor gezorgd dat de opbrengsten tegenvallen: “In zijn totaliteit is de opbrengst van de plantuien gemiddeld te noemen. Het seizoen is natuurlijk heel wisselend geweest: eerst heel nat en toen erg droog en warm. Om goede kilo’s te krijgen heb je tot het laatste moment regelmatig vocht nodig. Als je dat – zoals nu – niet hebt dan krijg je nooit geen topopbrengst. Maar we moeten het ook niet dramatiseren, het is niet slecht. Het is een gemiddeld uienseizoen.”
Bewaring in kisten
Na een droogperiode van enkele dagen heeft Goud de uitjes van het land gehaald en opgeslagen in kisten. De plantuitjes worden vervolgens gesorteerd in de kisten geleverd aan een vaste klantenkring in Nederland en België. De keuze voor het bewaren in kisten is heel bewust geweest. Toen in 2012 een nieuwe opslagloods werd gebouwd, is er extra ruimte gemaakt om kistenopslag mogelijk te maken. Maar er ligt volgens Goud geen diepgaande filosofie aan deze keuze ten grondslag: “Als bedrijf ontwikkel je bepaalde ideeën en die werk je uit om een zo goed mogelijk product af te leveren, maar wij hebben de wijsheid ook niet in pacht. We hebben er destijds voor gekozen om in kisten op te slaan, dat werkt goed en daarom blijven we daarmee doorgaan. We hebben het idee dat we het goed doen, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.”
Uienhandel
Naast plantuien levert Goud Biervliet BV ook consumptie-uien, die worden ingekocht bij de telers en worden verkocht aan sorteerbedrijven en exporteurs. Prijsspeculaties spelen daarbij geen rol: “We moeten gewoon leveren zodra de telers erom vragen. De prijsontwikkelingen gaan het hele jaar door. Je kan vooraf bepaalde verwachtingen hebben en je kan ervoor kiezen om laat of vroeg te verkopen, maar de prijs is evenals de opbrengst gemiddeld te noemen. Als je heel veel kilo’s hebt, zakt de prijs wat sneller en daar hebben we van het jaar geen last van”, aldus Marcel Goud.
Goud kiest er bewust voor om zelf niet te exporteren, want daarmee zou het haar eigen klantenkring in het vaarwater zitten. ?Wel worden er enkele sorteerbedrijven in het nabijgelegen België van uien voorzien. “De opbrengsten bij onze zuiderburen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Er zijn wel verschillen met Noord-Nederland, want de lokale weersinvloeden spelen natuurlijk een grote rol. Maar België heeft met dezelfde weersexcessen te maken gehad als Zuid-Nederland: veel neerslag, gevolgd door extreme droogte. Alle uientelers zijn het erover eens: de oogstperiode was perfect, maar hopelijk verloopt het groeiseizoen 2017 beter dan dit jaar het geval was.”