Volgens LTO Nederland heeft een efficiënt gebruik van grond en de verbouw van landbouwgewassen een gunstiger effect op het klimaat dan de aanleg van 100.000 hectare bos. Hiermee reageert de organisatie op een voorstel van de Nederlandse bos- en houtsector.
LTO staat achter het klimaatakkoord en neemt een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om het terugdringen van het CO2 probleem. Dankzij het agrarisch grondgebruik en de gewasproductie vindt LTO dat de landbouw ook al behoorlijk bijdraagt aan de opname van CO2. De sector wil daarnaast meer CO2 vastleggen in landbouwgrond, door er meer humus in te verwerken. LTO spreekt hier komende week ook over met de Tweede Kamer.
Bosaanplant
LTO geeft aan geen renderende business case te hebben gezien voor de productie van bos. En stelt dat wanneer het de bedoeling is de grond voor bos met overheidsgeld aan te kopen, dit een onevenredig grote invloed heeft op de agrarische grondmarkt. Grond is schaars en duur en wordt daardoor nog duurder, er is dan sprake van oneerlijke marktverstoring c.q. concurrentie met akkerbouwgewassen en grasland. Nederland is internationaal koploper als het gaat om een efficiënte gewasproductie per hectare dan in ander landen.
Bron: LTO Nederland