De schuine kopakker of in de geer strooien was voor akkerbouwer Frans Michielsen uit het Zeeuw-Vlaamse Clinge altijd een heel karwei. Halverwege het vorige groeiseizoen besloot hij zijn bijna twintig jaar oude aan/uit-strooier ter vervangen. Met het oog op de toekomst koos Michielsen voor een gps-aangestuurde machine: de Rauch Axis H-EMC.
Precisielandbouw
Zijn vorige kunstmeststrooier was – volgens eigen zeggen – sterk verouderd: Michielsen kwam eigenlijk nooit uit met de hoeveelheid kunstmest: “De ene keer had ik te veel over en de andere keer kwam ik te kort. En dat was ik eigenlijk wel een beetje zat.”
De akkerbouwer legde daarom zijn oor ten luister bij enkele collega-akkerbouwers en na wat research kwam hij via landbouwmechanisatie bedrijf Vermeulen uit Oostburg bij de hydraulische versie van de Rauch Axis uit: “De vertegenwoordiger is zelf ook actief in de akkerbouw en werkt ook met een Rauch-strooier en was zeer enthousiast over de prestaties van de strooier. Daarnaast hebben we wat recensies doorgelezen. In een Engels-artikel van twee jaar geleden werden een aantal merken waaronder de Rauch uitvoerig belicht en daarin kwamen het afgiftepunt en de sectieafsluiting van de Rauch erg goed uit de verf. Daarnaast was voor mij persoonlijk ook de koppeling met het Trimble autopilotsysteem erg belangrijk.”
Gebruiksvoordelen
Michielsen ervaart sinds hij in 2015 overgestapt is op de Rauch Axis H-EMC diverse voordelen. Zo kan hij nu ook in de avonduren uitrijden en profiteren van de windstille uurtjes. Ook de hydraulische aandrijving wordt door Michielsen als zeer prettig ervaren: “Hij kan zijn toerental variabel aanpassen en dat kan met een aftakas-aandrijving niet zo gemakkelijk. Dat was voor mij ook een belangrijke reden om deze machine aan te schaffen.”
Kunstmestsoorten
De machine heeft twee strooischijven die via het CDA-instelcenter eenvoudig in een ergonomisch optimale positie kunnen worden gebracht:
- Soort meststof
- Werkbreedte eventueel gecombineerd met grens- of rand strooien
- Doseerhoeveelheid
Michielsen: “Je moet eerst weten wat wel of niet kan. In het begin moet je alle kunstmestsoorten die je gebruikt even langslopen en nagaan welke specificaties ze hebben. Die voer je dan in de computer en dan is het uitproberen tijdens het strooien. Je weet niet precies hoe alles werkt qua afgiftepunt en secties. De Rauch strooit met vier secties rechts en vier secties links. Dat is even wennen, maar daarna zie je al snel dat het werkt.”
Een goede voorbereiding is het halve werk, zo stelt Michielsen: “Op de site van Rauch kun je al heel veel kunstmestsoorten vinden. Dan pik je de soorten eruit die je al gebruikt en op de lijst van Rauch voorkomen. Ten eerste kun je deze printen, maar ook via de smartphone. Daarop kun je de kunstmestsoorten die je zelf gebruikt als favoriet aanvinken en op die manier de instellingen bekijken. Alle variabele sla je op en je kan aan de slag.”
| “Geen strooibanen en gelijkmatige verdeling” |
Met name het egale strooibeeld overtuigde de Zeeuwse akkerbouwer van de werking: “In het begin denk je weleens: krijg ik niet te veel of te weinig kunstmest erop. Maar als je dan thuiskomt zonder tekorten en met een lege strooier: dan is dat perfect. Vooral als je een paar weken later in het gewas ziet dat er geen strooibanen liggen en het hele veld gelijkmatig verdeeld is. Het strooibeeld en de afgiftehoeveelheid zijn duidelijk beter.”
Michielsen werkt veel met Big-Bags en merkt dat hij dankzij de Rauch minder tijd kwijt is aan het kunstmest strooien: “Vroeger gebeurde het nog weleens dat ik drie Big-Bags erin deed om zes hectare te doen. Dan kwam ik terug en had ik voor een kwart hectare te kort. Daarnaast bespaar ik een werkgang doordat ik een baantje waar een geer inzit, niet afzonderlijk links en rechts hoeft te bemesten. Dat kan nu in één werkgang en dat scheelt enorm veel tijd.”
Toekomstbestendig
De eerste stap richting plaatsspecifiek strooien is gezet, maar er zal komende jaren nog veel moeten gebeuren alvorens de Zeeuwse landbouwer volledig over is op precisielandbouw: “De komende tijd gaan we nauwkeurig in beeld brengen wat de verschillen in de grond zijn. Ik vind de zwaarte van de grond en het onderzoeken op de aanwezigheid van aaltjes erg belangrijk, evenals het organische stofgehalte. We gaan door middel van bemonsteringen proberen daar inzicht in te krijgen. De aanschaf van de Rauch kunstmeststrooier is voor ons een eerste, maar zeer belangrijke stap richting precisielandbouw.”