Een jaar of dertig geleden maakte de roterende spitmachine een enorme opmars door. Onderzoek naar granulaatinwerking bij aardappelen (eind jaren ’80) wees uit dat granulaten het best ingewerkt kunnen worden door middel van een roterende spitmachine. Beter zelfs dan met een ploeg of cultivator.
Bij het akkerbouw- en bloembollenbedrijf van Gert Veninga uit Hijken wordt de spitmachine van Farmax Metaaltechniek al jaren gebruikt en niet alleen voor het onderwerken van granulaten: “De spitmachine wordt bij ons gebruikt als hoofdgrondbewerkingsmachine, zowel bij de tulpen, lelies als suikerbieten.”
Robuust
Voorafgaand aan de beslissing om met een roterende spitmachine te gaan werken werden er heel wat strategische bedrijfseconomische afwegingen gemaakt. In de bloembollenteelt worden regelmatig granulaten ingezet voor aaltjesbestrijding en om dat goed te doen had Veninga eigenlijk maar keuze uit twee systemen: de Italiaanse krukas variant en de aftakas-spitmachine van Farmax: “Vroeger had je het, als het over een spitmachine ging, altijd over een krukas-systeem. Die waren vooral geschikt voor kleigronden, maar deze roterende spitmachine kan ook prima op de lichtere gronden worden ingezet. Doordat het een aftakas-aangedreven machine is, heeft hij nauwelijks trekkracht. Hierdoor wordt versmering van de grond voorkomen. De Farmax is bovendien behoorlijk robuust: hij kan wel tegen een stootje. Daarnaast hebben we de dealer om de hoek en die hebben een goede service dus dat komt er ook nog een keer bij.”
“Deze spitmachine draagt bij aan het verbeteren van de grondstructuur”
Farmax spitmachines bewerken de grond achter de tractor. Verdichting van de grond door de tractorbanden wordt door de spitmachine direct ongedaan gemaakt. “Het gaat om het aandrukken, dat het niet te los ligt. Wij hebben een eggenrol en daarachter een nog grotere rol om het perceel weer gesloten neer te leggen. Ik durf hardop te zeggen dat deze spitmachine bijdraagt aan het verbeteren van de grondstructuur. De machines mengen organisch materiaal in de biologische meest actieve, zuurstofrijke laag. Micro-organismen hebben hierdoor het organisch materiaal direct als voedsel ter beschikking. Daarnaast zorgt de spitas-techniek voor een egaal zaai- of zandbed in één werkgang.” En dat merkt Veninga ieder jaar opnieuw, met name bij de suikerbietenteelt: “Als de grond mooi vlak is gelegd, dan kun je egaal en op diepte planten. Als de grond bovenop nog wat kluiterig is, dan is dat veel moeilijker.”
Biofumigatie
Voor grondontsmetting maakt Veninga gebruik van biofumigatie. Hierbij worden gewassen fijn gehakseld en ingewerkt in de bodem. Daarna wordt de bodem afgedicht door de grond aan te rollen. En ook daarbij speelt de spitmachine weer een belangrijke rol: “Bij de Afrikaantjes gebruiken we de spitmachine, omdat een mooi vlak zaaibed daarvoor extra belangrijk is. De Tagetes moeten namelijk ondiep ingezaaid worden. We planten de Tagetes puur tegen wortellesieaaltjes en vullen deze teelt aan biofumigatie. En ook daarbij maken we gebruik van de spitmachine. Ik werk zelf het liefste met Sareptamosterd vanwege het hoge glucosinolaten-gehalte.
De sareptamosterd gaat op vrijwel hetzelfde moment de grond in als groenbemesters. Veninga kiest ervoor om dit in het vroege voorjaar te doen, zodat de Afrikaantjes er direct achter geteeld kunnen worden: “Wij zaaien in het vroege voorjaar de sareptamosterd, dat laten we zeven/acht weken staan. Als de eerste bloei een beetje komt, dan gaan we het klepelen, spitten en dichtrollen. Dat laten we veertien dagen liggen, dan trekken we het los ‘zodat het laatste gas eruit gaat’ en daarna zaaien we nog Tagetes. Serepta werkt ook op de wortellesieaaltjes, maar wordt vooral gebruikt als algemene bodemontsmetter: bacteriën en schimmels. De Afrikaantjes komen er achteraan om puur de wortellesieaaltjes te bestrijden, maar daarmee pakken we slechts één aaltjessoort aan. De overige hopen we door middel van biofumigatie de baas te kunnen. Dat kost me een compleet teeltjaar voor dat perceel, maar met name in de lelieteelt kunnen wortellesieaaltjes behoorlijk veel schade aanrichten. In mijn ogen is het dus wel verantwoord om daar een oogstjaar voor op te offeren.”
Meer informatie?
Mechanisatiebedrijf Wasse
Oranjekanaal Z.Z. 17
9415 PR Hijken
T.: +31 (0)593 524066
E.: info@wasse.nl
W.: www.wasse.nl