De agrarische dienst van Suiker Unie zet alle zeilen bij om telers te ondersteunen bij het nemen van een besluit om de bieten onder de vorstregeling 2016 aan te bieden. Direct na de bekendmaking hebben 40 telers besloten mee te doen. Op de eerste dag zijn circa 2.500 ton bieten onder de regeling afgeleverd. Op beide fabrieken worden deze bieten zo snel mogelijk verwerkt.
Als de bieten in het veld, of aan de hoop, bevroren zijn, is het advies zo snel mogelijk te besluiten met de regeling mee te doen. Ervaringen uit het verleden hebben uitgewezen dat de bevroren bietdelen na intreden van de dooi worden aangetast door bacteriën. Hoe snel dit proces verloopt is afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller dit proces gaat. Als vuistregel worden de problemen groter vanaf 10 dagen na het intreden van de dooi.
De risico’s gelden dus ook voor bieten aan de hoop die net voor of tijdens de vorst zijn gerooid. Eenmaal verrotte bieten kunnen niet meer worden verwerkt, dus ook niet meer worden geleverd. We hebben achtereen twee korte vorstperioden gehad waarin de bieten in het veld zijn ‘geraakt’. Het is ook hoogst onzeker of een lichte vorstaantasting van de bieten zich nog zal herstellen.
Dergelijke bieten rooien zonder vorstdelen betekent dat er dieper moet worden gekopt. De praktijk wijst uit, dat 2 centimeter dieper koppen al meer geld kost dan meedoen met de regeling.
Alleen deze week kunnen bieten voor de vorstregeling worden aangeboden. Bieten die op 12 december voor ’s ochtends 7 uur niet zijn aangemeld worden onder de reguliere afspraken geleverd. Leveren is dan mogelijk uitsluitend zonder vorstaantasting.
Bron: Suiker Unie