Vorige week donderdag trokken ruim honderd geïnteresseerde akkerbouwers naar de Meeuwenhoeve in Lelystad voor de studiedag ‘Naar een klimaatbestendige bodem’. Aan de hand van diverse (buitenlandse) sprekers en enkele veldbezoeken probeerde de organisatie inzicht te geven in de mogelijkheden om de bodembelasting te reduceren en werd nogmaals benadrukt dat de landbouwgronden het steeds moeilijker krijgen om de (extreme) weersomstandigheden het hoofd te bieden.
Sander Bernaerts (Naturim) was één van de initiatiefnemers voor deze studiedag: “We hebben erg veel goede reacties gehad en dat er behoefte is aan informatie bleek wel uit de diepgang van de gesprekken over de diverse onderwerpen.”
Het hoge bezoekersaantal en de positieve reacties stemmen de organisatie dan ook zeer tevreden. Het programma was voornamelijk afgestemd op de mogelijkheden die niet-kerende grondbewerking biedt. Zo werd er gesproken over conserverende landbouw, omgaan met gewasresten, de voordelen van plantendiversiteit, het ploegloos en maximaal gebruik van groenbedekkers op rijpaden en strip till in de suikerbietteelt. De Engelsman George Sly nam dit laatste onderwerp voor zijn rekening.
Bernaerts legt in het kort uit wat deze zaaimethode inhoudt: “Strip till is een grondbewerkingsmethode waarbij alleen de grond wordt bewerkt in de strook waar gezaaid wordt. Vooral in de suikerbieten, maïs en koolzaad wordt met deze relatieve methode de laatste tijd veel proeven gedaan. De voordelen hiervan zijn in theorie enorm: het scheelt snel tientallen liters diesel en veel bewerkingskosten en tijd. Ook blijft de structuur beter intact omdat de bodem niet over de gehele breedte wordt losgemaakt. De grond behoudt dus ook zijn draagkracht.”
Bernaerts legt zijn uitspraken uit aan de hand van een praktijkvoorbeeld: “Als je bijvoorbeeld na wintertarwe een stoppelbewerking doet plus een groenbemester zaait, daarna ploegt, vervolgens een zaaibedbereiding (op zware grond bestaat die stap vaak uit twee bewerkingen) en dan kun je pas gaan zaaien. Doe je wintertarwe plus stoppelbewerking en een groenbemester, dan volstaat twee keer strip till met vijftien kilometer per uur en slechts 10 liter diesel per hectare.”
“Er zijn een aantal telers die buitengewoon goed resultaten behalen”
Strip till komt als systeem zeer dicht bij de idealen van NKG aan, maar vergt uiteraard wel een extra investering. Momenteel wordt de methode dan ook vooral gebruikt op erosiegevoelige gronden, hetgeen samenhangt met de min of meer verplichting om niet-kerende grondbewerking toe te passen op erosiegevoelige grond. In onze omringende landen wordt strip till al op grotere schaal toegepast. Vooral in Frankrijk is de methode populair. Daar rijden al honderden machines rond die zijn uitgedost met deze zaaitechniek. Vooral in de maïsteelt, bij zonnebloemen en koolzaad wordt strip till ingezet.
Tijdens de studiedag werd ingegaan op de mogelijkheden om de grondbewerkingsmethode te introduceren in de bietenteelt. Volgens Bernaerts een zeer interessante teelt: “In Frankrijk wordt het soms ook door bietentelers gebruikt. Met wisselend succes, maar er zijn een aantal telers waar het buitengewoon goed lukt en die resultaten bieden perspectief, ook voor de Nederlandse telers.
"Belangrijk blijft het om het totale plaatje goed te plannen, een goede bodemstructuur te verkrijgen/behouden, de juiste groenbemester uitzoeken en het juiste bewerkingstijdstip aanhouden. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan ben ik ervan overtuigd dat strip till toekomst heeft in de Nederlandse akkerbouw”, zo besluit Bernaerts.