In deze zesdelige serie over bodembeheer vragen wij akkerbouwers uit verschillende delen van ons land over hun strategie met betrekking tot het beheer van de bodem in de wintermaanden. Welke keuzes worden er gemaakt op het gebied van groenbemesters en grondbewerking. Deze week laten we akkerbouwer Mark Verhage uit het West Zeeuws-Vlaamse Oostburg aan het woord: hij kiest voor een combinatie van diverse technieken.
Verhage ziet het als vanzelfsprekend dat elke akkerbouwer kijkt naar zaken als tractorgewicht, brede banden en lage drukbanden om de bodem te ontzien. Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Ook de grondbewerking vormt een belangrijk onderdeel van het totale bodembeheer op akkerbouwbedrijf Verhage: “Het meeste areaal ploegen we. Met name de percelen waar groenbemesters staan worden geploegd, zodat we zo vlug mogelijk na de tarweoogst groenbemesters kunnen inzaaien. Na de tien weken gaat direct de ploeg erin. Dan doen we ook nog een deel met de spitmachine (zie foto), maar dat ligt heel erg aan het weer en het land dat vrij is."
"We telen op zwaardere grond, dus waar aardappelen staan die laat gerooid zijn (na de regen) heb ik gespitzaaid met wintertarwe. Op andere delen van mijn areaal (wat lichtere gronden) waar aardappels staan die vroeg gerooid zijn, kies ik ervoor om te gaan woelen en vervolgens de tarwe in te zaaien. Op mijn bietenland heb ik mijn vroeg gerooide bieten ook geploegd en gezaaid, maar als je wat later in het seizoen zit dan kies ik bijna altijd voor spitzaaien.”
Graszaad geeft bodem rust
Het Zeeuwse akkerbouwbedrijf heeft ook een rustgewas ingepast in de teeltrotatie. De ruim twintig hectare graszaad moet de bodem de nodige rust geven: “We hebben gekozen voor rietzwenk omdat dit type graszaad heel diep wortelt en dat heeft een positieve werking op het bodemleven. Uiteraard is de opbrengst van het graszaad ook mooi meegenomen, maar als je gaat ploegen op het land waar de rietzwenk gestaan heeft, dan merk je gewoon dat het er altijd netjes bij ligt. De bodem moet je wat rust geven en daarom is graszaad voor ons wel een belangrijke teelt. Het is niet voor niets dat er, de laatste jaren, een opmars zichtbaar is in het gebruik van graszaad. Men ziet dat de kwaliteit van de bodem achteruitgaat en dan is dit een goede investering binnen het totale bodembeheer.”
Droog najaar gunstig voor bodembewerking
Het droge en warme najaar heeft ervoor gezorgd dat Verhage nog wat extra bewerkingen kon uitvoeren op zijn akkers: “We hadden een droog najaar waardoor er ook meer mogelijk was op de akkers. Het land waar volgend jaar bieten komen, hebben we vroeg en droog geploegd en in de zomer voorbewerkt. We hebben het wat grof weggelegd, want als je het te fijn neerlegt dan droogt het niet op in het voorjaar.”
De recente vorstperiode werd door Verhage ook weer direct benut: “Afgelopen week ben ik tijdens de vorstperiode met de cultivator over het land gegaan waar in 2017 de aardappelen komen te staan. Zo geraken we stapje voor stapje klaar voor het komende teeltseizoen.”